Мащабният проект Подобряване на градската среда в община Пловдив“ по ОП

...
Мащабният проект Подобряване на градската среда в община Пловдив“ по ОП
Коментари Харесай

Как Пловдив надмина София по некачествени ремонти

Мащабният проект „ Подобряване на градската среда в община Пловдив “ по Оперативна програма „ Региони в напредък “ има лице за показ. Бул. " Марица юг ", един от главните булеварди на града, е с напълно възобновена визия. Няма гражданин на Пловдив, който да не признава, че тъкмо тази основна пътна артерия е напълно облагородена, в това число и с междублоковите пространства, с сменената настилка, алеи, паркинги, места за отдих, ново осветяване и озеленяване, радващо окото. Както акцентира и кметът Иван Тотев, с помощта на европейските средства булевардът е претърпял цялостна смяна - от една паважна улица към този момент е станал предпочитана за разходка и отдих крайречна зона. Хубаво, само че този обект е единствено един от многото, които се обновяват по огромния план на обща стойност към 21 млн. лева, подчертават общинските съветници от опозицията, които от няколко месеца се пробват да получат доклад от общинската администрация за това до каква степен оправдано са похарчени огромни публични средства. Но отговор на тоя стадий няма.

Много от проблемите на злощастните поправки са заложени още при проектирането, акцентират от " Съюз за Пловдив ", политическата групировка, която от месеци наред се пробва да отвори очите на общинската администрация за големите пропуски в облагородяването на градската среда с европейски средства. И да покаже какво се крие зад лъскавата страна на ремонтите. Защо да вземем за пример, питат общинските съветници, при съществуването на толкоз доста пари ремонтите се вършат на парче? Безумие е да поставяш нов асфалт върху остарели, пукащи се амортизирани водопроводни тръби. Само две от включените в плана улици са с сменени тръбопровод и канализация - " Лъджене " и " Георги Мамарчев ". В същото време при поройните дъждове тези дни точно тези две улици остават под вода, до момента в който другите - тези с амортизираната канализация, бяха в доста по-добро положение, акцентират общинските съветници от опозицията.

След наводненията лъсва още един огромен проблем - водата от улиците тръгва да се изсипва върху партерните етажи, защото огромна част от тях се оказаха с обърнати наклони по отношение на дъждоприемните шахти. При слагането на паважната настилка строителните служащи признават, че вместо промит пясък като основа на паветата, са употребявали два пъти по-евтин материал на варовикова основа. При първия дъжд се отмива. На този декор кривите плочки на " Граф Игнатиев " напряко бледнеят.

За чия сметка се правеше ремонт на ремонта, питат още от опозицията, като акцентират, че на част от улиците поставените един път нови тротоари и плочки са разбивани, с цел да се създадат на мястото им паркоместа или да се слагат стълбове. Част от тези пък, които първоначално са включени в плана, по-късно са отпаднали. Въпреки ремонтите доста от улиците са в неприятно положение или са с дефекти, които би трябвало да се отстранят. От опозицията укоряват общината в неналичието на надзор върху строително-ремонтните работи, заради което доста от шахтите са останали запушени със строителни материали. Те акцентират още, че по време на ремонтите са отстранени доста дървета, като по ул. " Патриарх Евтимий " да вземем за пример. В същото време дупките им са запълнени.

" Искаме доклад още през февруари. Тогава поради неточности в кадастъра в зоната имаше непрекъснати повреди, пробити тръби, скъсани кабели. Проектът се преработваше в придвижване, в пълен безпорядък, без надзор от страна на общината, а живущите в региона цяла зима газеха калта и оставаха без вода поради честите повреди. Тогава поканихме архитекта на плана арх. Соня Славчева на среща, за да получим доклад за изхарчените пари. Тя обаче анулира срещата ни малко преди нарочения час. В началото на март внесохме в писмен тип въпросите. До средата на април не получихме отговор, а арх. Славчева спря даже да подвига телефона си. Тогава подхванахме самодейността за изключителната сесия ", описа пред " Сега " юрист Дани Каназирева, водач на  " Съюз за Пловдив ". Както писахме, изключителна сесия нямаше, тъй като ГЕРБ провали кворума. Обяснения за отсъствието на съветниците нямаше. Действията на представителите на Бойко Борисов в европейската столица на културата обаче ясно подсказват гузна съвест.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР